PIAC

Október 6. tér

 

Legszívesebben azt írnám: A GYULAI PIAC. Mert a gyulai piac nem egyszerűen csak piac. Több annál, amit a városban akár csak pár napig itt tartózkodó vendég nem hagyhat ki. Ennek a piacnak varázsa van! Nehéz megmondani, hogy mitől. Talán attól, hogy az asztalok fölé zöld lombsátor borul, talán attól, hogy családias, vagy amiatt, hogy – az idegenek szerint is – barátságos. Esetleg attól, hogy itt még zömében kofák árulják portékáikat. Sok idős asszony kínálja a kis kertjében termett gyümölcsöt, zöldséget, virágot, hogy pár forintra szert tegyen. Megélhetésre, nyugdíj-kiegészítésre vagy unokáknak szánt ajándékra kell a pénz. Mint minden piacon, itt is lehet alkudni, de ezek az asszonyok nem fognak megharagudni, ha esetükben eltekintünk ettől, esetleg a visszajáró pár forintot ,,véletlenül” elfelejtjük elkérni. A nyári tanítási szünetben néha kislányokkal is találkozunk, akik nagyanyjuk mellett ,,piacost” játszanak. (A vásárlás tőlük kötelező!)

A kedden, pénteken és vasárnap tartott piac árusai és közönsége nagy családot alkot. Sok gyulai csak azért jár piacra, hogy itt találkozzon, és néhány szót váltson ismerőseivel vagy az állandó árusokkal. Piacra járni társadalmi esemény.

A piac tavasztól őszig a legszebb, amikor kizöldülnek a fák. És nagyon szép a havas téli napokon, amikor az árusok asztalai között bandukolva talpunk alatt ropog a hó. És szép januárban is, amikor az ünnepek után félig üres asztalaival még csak éledezik.

Amikor viszont él, akkor van itt minden: friss tehéntej, túró, sajt, virág, házikolbász, gomba, zöldség, gyümölcs, újság, könyv (antikváriumi is), műszaki cikk, ruha, cipő, édesség és sok minden más. Ha pedig a piacra járó megéhezik, ott az igazi gyulai sült kolbász mustárral (nem szabad kihagyni!), vagy a finom lángos, esetleg a körösi halászlé. Szigorúan piaci körülmények között fogyasztható: talponállókból ismert asztaloknál. Ez is hozzátartozik a piaci hangulathoz!